Nepremičnine na Hrvaškem postajajo vse dražje

Nepremičnine na Hrvaškem so v zadnjih letih v porastu. Po podatkih Eurostata so se v letu 2022 v povprečju zvišale za 14,8 odstotka, kar predstavlja najvišjo rast med vsemi članicami EU. Še posebej visoka rast cen nepremičnin je bila zabeležena v četrtem trimesečju leta 2022.

Podražitev na vseh segmentih nepremičnin

Nepremičnine na Hrvaškem so se v četrtem trimesečju 2022 najbolj podražili v primerjavi z drugimi državami EU, tako na letni kot četrtletni ravni. Cene novogradenj so zrasle za 17,5 odstotka, cene obstoječih bivalnih objektov pa za 14,5 odstotka. Med posameznimi regijami je bilo največje povečanje cen zabeleženo v Zagrebu, kjer so se cene stanovanj povečale za 17,9 odstotka. Na obali so cene skočile za 12,3 odstotka, v preostalih delih države pa za 15,3 odstotka.

V primerjavi s tretjim četrtletjem 2022 so se cene stanovanj v zadnjem četrtletju leta povečale za 4,7 odstotka, v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2021 pa za 17,3 odstotka. Rast cen se je nadaljevala tudi v prvem četrtletju 2023.

Photo by Hrvoje_Photography 🇭🇷 on Unsplash“-Island Visovac, National park Krka, Croatia

Na Hrvaškem največja rast v EU

Hrvaška je vodilna med državami EU glede rasti cen bivalnih nepremičnin. Za Hrvaško sta sledili Romunija in Litva, kjer so se cene povečale za 2,5 odstotka oziroma 1,9 odstotka. V povprečju so se bivalne nepremičnine na ravni EU-ja v zadnjem četrtletju 2022 v primerjavi s tretjim četrtletjem znižale za 1,5 odstotka. Najbolj so se pocenila stanovanja na Danskem, sledili sta Nemčija in Ciper s 4-5 odstotnim znižanjem cen.

Cene nepremičnin v Sloveniji za Hrvaškimi

Slovenija se je po lestvici rasti cen nepremičnin uvrstila nekoliko nižje kot Hrvaška, vendar je tudi v Sloveniji opazna rast cen bivalnih nepremičnin. Na četrtletni ravni je bila rast 1 %, medletno pa 11,3 %. 

To pomeni, da se nepremičnine v Sloveniji postopno dražijo, kar ima lahko dolgoročne posledice za trg nepremičnin in gospodarstvo kot celoto. Vendar pa je treba opozoriti, da so razmere na trgu nepremičnin v Sloveniji drugačne kot na Hrvaškem, saj se Slovenija še vedno sooča z nezadostno gradnjo novih nepremičnin in tako prevladuje povpraševanje nad ponudbo.

Z Vami delimo strokovno mnenje naše nepremičninske agencije

Zelo je pomembno, da kot lastnik in kupec nepremičnin spremljate trende na trgu, hkrati Vas vabimo k branju naših strokovnih nasvetov. Na ta način Vam lahko pomagamo preprečiti neugodne finančne posledice in najdemo najboljše možnosti za nakup ali prodajo Vaših nepremičnin.

studio da vinci

Photo by Grant Ritchie on UnsplashJelsa, Croatia

Slovenski trg nepremičnin je dinamičen in se spreminja glede na gospodarske in družbene razmere. Lastniki in kupci morate biti pripravljeni na spremembe in se prilagoditi razmeram na trgu. Vendar pa je v Sloveniji kljub temu mogoče najti dobre priložnosti za nakup ali prodajo nepremičnine, ampak le, če se upoštevajo naši strokovni nasveti in priporočila.

Photo by Geio Tischler on UnsplashHvar, Croatia

Ali ste vedeli, da ima mesto Hvar najstarejše ljudsko gledališče v Evropi, ki je bilo zgrajeno leta 1612?

V 16. in 17. stoletju je bil Hvar središče hrvaške književnosti, najbolj znani osebnosti s tega obdobja sta Petar Hektorović in Hanibal Lucić. Zaradi njegove lepote ga obiščejo številni zvezdniki, med njimi so tudi Beyonce, princ Harry, Tom Cruise, Michael Schumacher, Eva Longoria in mnogi drugi.

Hvar, mesto prestiža in luksuznih zabav, v zadnjem obdobju doživlja preporod tudi na področju filmske industrije. Slikovita pokrajina in odlična kulinarika privabljata tako filmske ustvarjalce, igralce svetovnega slovesa kot tudi imena iz sveta športa, mode in podjetništva.

Več o tem, kaj vse si lahko doživite na Hvaru, pa v naslednjem video posnetku:

Morda razlog več, da ga uvrstite na seznam letošnjih destinacij za poletne morske užitke …

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.