Luksuzne vile na Hrvaškem pred vstopom v EU povečujejo zanimanje med ostalimi državami EU

V  letu 2021 so tujci na Hrvaškem pokupili več kot 9500 nepremičnin, kar predstavlja 50-odstotna rast v primerjavi z letom poprej. V veliki večini nakupov predstavljajo luksuzne vile.

Če so v času socializma le izjemno redki in takrat premožni Čehi, Poljaki in Slovaki, »zašli« na Jadransko morje, pa je danes slika teh narodov ob eni izmed najlepših obal in otokov na svetu, povsem drugačna.

Pripeljejo se iz svojih dežel v luksuznih in visoko cenovnih avtomobilih, tudi z zasebnimi letali in postajajo pomemben poslovni partner na trgu nepremičnin ter investicij v luksuzne vile na Hrvaškem. Tudi v navtičnem turizmu je njihova zastopanost iz leta v leto večja.

Čehom so luksuzne vile na hrvaškem izjemno všeč

In prav »prebivalci iz dežele piva«, so v zadnjem letu organizirali pravi »investicijski pohod« na svoje vile in apartmaje na Jadranu. Nemalo je tistih, ki posegajo tudi po luksuznih nepremičninah, s čudovitimi razgledi in razkošnimi interjerji.

Vzdolž hrvaške obale so

  • Čehi lani v primerjavi z letom 2020 kupili za 166 odstotkov nepremičnin več kot leto poprej,
  • Slovaki in Poljaki s 100 odstotno rastjo nakupov.
  • Avstrijci so lani kupili 75 odstotkov nepremičnin več kot leta 2020,
  • Nemci pa 71 odstotkov več.

Za nakup se pogosto odločajo tudi hrvaški izseljenci, so pojasnili v eni izmed nepremičninskih agencij.

Čemu bi poleg vstopa Hrvaške v EU, lahko pripisali tako drastično povečanje tujih investicij v njihove luksuzne vile ob morju?

Prav gotovo je na to vplivala tudi pandemija COVID-a preteklih let in tudi vojna v Ukrajini.

Ljudje, ki imajo dosti pod palcem, so se morda zdaj bolj kot kdaj koli prej začeli zavedati minljivosti življenja in nestabilne svetovne situacije… zato se je marsikdo od njih odločil kupiti luksuzno nepremičnino ob hrvaškem morju ali na čudovitih otokih tudi z namenom, da se tja v prihodnje lahko preseli in na novo zaživi preostanek svojega življenja.

Ne nazadnje je večina kupcev luksuznih nepremičnin ob morju, tudi ljubiteljica okusne, sveže in domače hrane. Nemalokrat z »obvezno dozo svežega morskega ulova« in kozarcu ali dveh rujnega. Prav tako spada k užitkom na morju navtika in vse vrste športnih dejavnosti.

Luksuzne nepremičnine, ki si jih še vedno lahko privošči marsikdo, so tako zelo cenjene in iskane tudi zaradi drugačnega trenda v sodobnem turizmu.

Marsikdo, ki si lahko privošči tako najboljši hotel kot najem prestižne vile, se raje kot to, odloči za nakup  luksuzne nepremičnine na morju ali v gorah. Predvsem tudi zaradi preprostega miru in intimnosti, ki Ti jo nudi lastna nepremičnina.

Seveda pa na Hrvaškem ne gre tudi brez Slovencev. Več kot 2000 se jih je lani odločilo investirati v nepremičnine na hrvaški obali. Predvsem Istra je izjemno zaželena in cenjena med slovenskimi kupci  nepremičnin. V tem delu hrvaške obale je že vsak četrti kupec tuji državljan.

Kakorkoli: leta tečejo – vsem povsem z istim tempom, pa če so sušna in vroča ali ne.

Morje valovi – tako poleti kot pozimi.

In verjetno je lepo imeti svoj »drugi dom« nekje na obali, s pogledom na modrino morja in sončne zahode, ki jemljejo dih.

Sanjskih lokacij zemljišč za novogradnje ob morju, zmanjkuje. Tudi slovenska obala »poka po šivih« in povpraševanje še vedno narašča, cene še kar rastejo.

Kje se bo vse to ustavilo, ne ve nihče.

Dejstvo je, da so in bodo nepremičnine, še posebej tiste, luksuzne vedno del zaželene družinske srebrnine.

In vsi tisti, ki imajo svoj raj pod soncem tudi na obali: slovenski, hrvaški ali črnogorski, so verjetno zadovoljni vsakič, ko se odpravijo »na svoje.«

»Eppur si muove.«

(Galileo Galilei)

vir: statistični podatki s portala: www.24ur.com

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.