Vpliv hišnih ljubljenčkov na izbiro nepremičnine

dogs-realestate-studiodavinci

Predvsem generacije milenijcev dajejo velik poudarek pri izbiri nepremičnine, prav svojim hišnim ljubljenčkom.

Zakaj? Ker postajajo prikupni psički, igrive mačke, pernate živali in tudi plazilci vseh vrst in oblik ter ribice (tiste zlate in  mavrične), pomembni vplivneži v svetu nepremičnin.

Celo razni slavni hišni ljubljenčki imajo izjemno veliko sledilcev na družbenih omrežjih, v veliki večini celo več, kot marsikateri vplivnež v človeški podobi.

S spremembo življenjskega stila in navad sodobne družbe, vse večjo veljavo in svojevrstno mesto v družinah in družbah, pridobivajo raznobarvni kosmatinci in tudi tiste živali, ki nimajo ne perja in ne dlak.

Kako je mogoče, da hišni ljubljenčki postajajo tako zelo pomemben faktor tudi v svetu nepremičnin?

»Ravno v času Covid-a se je za  posvojitev kosmatincev odločilo največ milenijcev, saj jih je kar 43 % pomagalo ustvariti pravi »kosmati baby boom.«

Potrebno je poudariti, da je prav ta generacija pred šestimi leti, začela sestavljati  največjo skupino kupcev, ki prvič kupujejo nepremičnino.

Nikoli v preteklosti ni bilo zaznati takšnega vpliva živali na izbiro nepremičnin, kot ravno zdaj.

Predvideva se, da bo ta trend v bodoče še naraščal«, piše Kewin Hawkins,večkrat nagrajeni strateški komunikator,  v reviji Forbes.

Potrebno je poudariti, da so pred šestimi leti, milenijci začeli sestavljati  največjo generacijo kupcev, ki prvič kupujejo. Milenijci oziroma generacija Y, postajajo zelo pomembna ciljna skupina tudi na področju izbora in nakupa ali najema nepremičnin.

V času pandemije so namreč strah pred boleznijo, osamljenost v domačem okolju, izguba ljubljene osebe, občutno manj druženja, družabnih srečanj in športa ter še mnogo drugih faktorjev, pripomogli k drastično povečanemu povpraševanju po nakupu ali posvojitvi hišnih ljubljenčkov.

Nenazadnje vsi vemo, da je pes človekov najboljši prijatelj in tudi terapevt – v domu ustvarja prijetno vzdušje in hkrati povezuje ljudi.

Pes se izjemno naveže na človeka in nenehno išče stik z njim ter mu v vsem želi ugajati. Interakcija, ki sledi, je obojestranska. Človeško energetsko polje, ustvarja harmonijo z živalskim.

Prav tako je znano, da pse in mačke priporočajo za družbo otrokom in njihovo igro ter hkrati vzgojo. Vse z namenom in v  duhu odgovornosti  skrbi za živali.

studiodavinci realestate dogs (5)

V preteklosti so psi živeli v tropih, kjer je vladala hierarhična ureditev.

Danes pa psi marsikje prevzamejo vlogo vodje v družini in imajo tako rečeno »pasjo komando«. Na drugi strani pa lastniki živali svojim ljubljenčkom kupujejo najboljšo hrano, najlepše ovratnice in draga oblačila.

Seveda k vsemu temu spada tudi tako zelo pomembno »udobje doma«.

Veliko pogosteje kot v preteklosti, lastniki domačih živali, le-te vzamejo tudi s seboj ne samo na sprehod, tudi na obiske, v trgovino, k frizerju, v službo, na družabna srečanja in celo potovanja…

dogs realestate studiodavinci (2)

Zakaj smo se odločili postati »Živalim prijazna nepremičninska družba?«

Ne samo, da ste dobrodošli v naših prostorih s hišnim ljubljenčkom, ki bo deležen posebne postrežbe, temveč Vam priporočamo, da ga vzamete s seboj tudi na oglede nepremičnin.

Kajti Vaš pes Vas tako dobro pozna, da Vam bo s svojim vedenjem odlično pokazal, katera nepremičnina je najboljša izbira tako za Vas, kot tudi zanj.

Številne raziskave namreč dokazujejo, da je pes po svoji naravi pozoren opazovalec in zaznava najmanjše spremembe v počutju ljudi.

Pri nakupu  je izbira nepremičnine velikokrat vezana na izbor, kjer se upošteva tudi potrebe in udobje hišnih ljubljenčkov. Ker vse več mladih prehaja z najema k lastništvu lastnih domov, bodo hišni ljubljenčki verjetno del njihove vizije za nakup doma.

Zillow ugotavlja, da ima med trenutnimi lastniki stanovanj 46 % vsaj enega psa, 34 % pa vsaj eno mačko.

Zillowjeva raziskava tudi ugotavlja, da ima 46 % najemnikov hišne ljubljenčke, 48 % pa jih je dejalo, da je dovoljenje hišnih ljubljenčkov pogoj za njihov naslednji najem.

Torej v nepremičninah kupci ne bodo iskali samo število spalnic za enega otroka, dva ali tri, temveč bodo izbirali lokacije, ki bodo primerne za sprehode z njihovimi kosmatinci ali stanovanja, kjer bo pomemben del igral prostor primeren naprimer za njihove  udomačene pse, mačke ali ptice.

dogs and realestate studiodavinci (2)

Zaupala Vam bom resnično zgodbo:

Pred leti smo imeli v naši agenciji primer, ko nas je preko elektronske pošte kontaktiral starejši gospod, po imenu Yuri, ki se je želel iz Amerike preseliti v našo ljubo deželico na sončni strani Alp.

Ravno v tistem obdobju je naša agencija prodajala družinsko hišo na podeželju z bazenom in jo oglaševali na internetu. Gospod je prišel na ogled osebno. Hiša in okolica sta mu bili zelo všeč. Nekam nenavadno mi je bilo njegovo stališče, da išče hišo z bazenom za njihovega družinskega prijatelja, kužeta Rona, ki izjemno rad skače v vodo in plava vsak dan. Zaradi njega celo ogrevajo bazen v Ameriki, mi je zaupal.       

Pravzaprav so se vsa vprašanja o nepremičnini neposredno nanašala na njihovega pasjega prijatelja. Povedal je, da se  želi preseliti skupaj z ženo in psom v Slovenijo, a govoril je v pretežni meri samo o psu in to z največjo mero ljubezni in veselja. Ni mu bila pomembna velikost kuhinje in spalnice za ženo.

Takrat mi je bilo vse skupaj tako zelo nenavadno, čeprav sem tudi sama velika ljubiteljica živali. Danes gledam na to izkušnjo s povsem drugega zornega kota. Tako zelo so se spremenili trendi bivanja in predvsem sobivanja z živalmi tudi na področju nepremičnin. Žal se Yuri ni odločil za nakup hiše, ki smo jo prodajali, ker je bila Vaterinarska postaja v 25 km oddaljenem kraju, za njegovega ostarelega kužka-  predaleč.

Pa vseeno, če vse dobro in tudi slabo iz Amerike, z zamikom prihaja tudi k nam in trka na vrata naših nepremičnin, potem smo tu postavljeni pred dejstvo, da v današnjem času tudi živali- hišni ljubljenčki, krojijo naš način življena in seveda tudi mi njihovega.

Verjamem napovedim, da bo  šel  trend pri nakupu in  arhitekturi ter gradnji nepremičnin v smeri : psom, mačkom, pticam, prijazna nepremičnina. Včasih je veljajo, da pes sodi na verigo in da zanj na dvorišču stoji pasja hišica.

Zdaj temu že davno ni več tako. Psom na verigi je odklenkalo. Vedno več organizacij združenj in tudi zavetišč ter medijev, se bori za dostojno življenje vseh živali, tudi vseh tistih, ki sobivajo z nami vsak dan. Tudi mačke, oboževane in zelo čaščene živali že iz časov Starega Egipta, so se v preteklosti podile samo po dvoriščih in lovile miši ter druge glodalce.

dogs-snow-realestate-studiodavinci

Zdaj mnoge med njimi živijo zavidanja vredna življenja »v mačjih hotelih«, pravzaprav brlogih ljudi: to so lahko hiše, stanovanja ali luksuzne vile, kjer imajo mačke svoje posebno mesto za spanje, pa lastni WC in tudi cel kup igral za igro in brušenje krempljev.

Prosto se lahko sprehajajo po hiši, skačejo po mizah in pultih, spijo na najbolj puhastih blazinah in posteljah ter se nasploh obnašajo kot največje kraljice. Torej s spremembo načina naših življenj, povezanim tudi s pomanjkanjem časa za družbo, družino – verjetno temu botruje tudi občutek osamljenosti, se povečuje potreba človeka po sobivanju z živaljo.

Vse skupaj pa se vedno znova vrti v krogu… saj je že iz pradavnine znano, da je človek ob sebi vedno imel živali: za lov, za varnost, za igro, za bližino, za zdravljenje in nenazadnje za najboljšo družbo. Kajti še tako dober film, koncert, ples ali preprosto žur, Ti ne more nadomestiti občutka, ki ga doživiš na sprehodu s svojim pasjim kosmatincem ali tistega zadovoljstva, ko se Ti domača mačka uleže v naročje in pridno prede.

Odnos, ki ga sleherni človek vzpostavi z živaljo, še posebej če so to naši hišni ljubljenčki in najboljši prijatelji, je izjemen, svojevrsten, neponovljiv in predvsem tako zelo drugačen od katerih koli drugih  odnosov. Nenazadnje, nas vsak žival lahko tudi marsikaj dobrega nauči. In ne samo nauči, predvsem tudi spremeni in to na bolje.

dogs and realestate studiodavinci (3)

Kdorkoli že bere ta blog , tako tisti, ki imate neizmerno radi svoje pasje prijatelje, kot tudi tisti, ki ste do njih še vedno zelo zadržani, ker Vas pač moti, da sosedov pes vedno opravi svojo jutranjo potrebo na Vašem vrtu ali da laja celo noč in Vi ne morete spati, vse Vas zelo dobro razumem.

Moja stališče pa je, da je svet dovolj velik za vse ljubezni tega sveta: tudi tiste mačje in pasje pašejo zraven. Pa še kako. Da je zelo pomembno, da tudi otroka vzgajamo v duhu ljubezni in spoštovanja do vseh živih bitij in da je najlepše na svetu videti celo družinico, kako se igra na vrtu in ji družbo dela še domači kuža ali muca.

Torej, ko boste naslednjič razmišljali o oddaji svojega stanovanja, pomislite na vse tiste, ki bi Vam z veseljem plačali mesečno najemnino, kot jo pričakujete, le da sprejmete njih kot družino, katere del je tudi njihova domača žival. Ali pa, ko se odločate za nakup Vaše nove nepremičnine, je pametno, da ob tem razmislite ali si boste v bodoče (če jo še nimate) omislili tudi psa, mačko ali katerokoli drugo žival.

Zelo pomembno je namreč, kam jo lahko zjutraj popeljete na sprehod. Gozd zagotovo zmaga v primerjavi z vročim poletnim asfaltnim pločnikom. In… ko se Vam v življenju kaj zatakne ali preprosto ne gre naprej, kot bi si želeli… je morda čas, da zavijete v pasje ali mačje zavetišče: tam Vas čakajo kosmate duše, ki si tako kot verjetno Vi, želijo le toplega objema, veselih igric in kaj za pod zob.

Osrečijo lahko Vas, Vaše prijatelje, sodelavce, sorodnike in vse domače.

Pomislite. Premislite. Ne bo Vam žal.

dogs and realestate studiodavinci (1)

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.