Visok val ruskih migrantov, ki je pljusknil v Beograd in pognal vrednost nepremičnin v višave

Beograd … eno najstarejših mest na področju Evrope in celega sveta leži v Panonski nižini na sotočju rek Donave in Save. Njegova zgodovina sega v čas pred našim štetjem v obdobje mlajše kamene dobe (5500-4500 pr. n. št.) Prva naselbina se je imenovala Starčevo, v obdobju Vinča kulture.

Od takrat pa do danes je preteklo veliko Donave, pa tudi Save, na tem področju se je menjalo veliko kultur in osvajalcev, a mesto, njegove nepremičnine in kultura, se je ohranila vse do današnjih dni.

Veliko nepremičnin – stare arhitekture, lahko občudujemo v starem mestnem jedru, medtem ko je Beograd na vodi odsev sodobne mestne arhitekture, ki s svojimi novo zgrajenimi luksuznimi nepremičninami, dominira na bregovih reke Save.

Photo by Dimitrije Milenkovic on Unsplash “Beograjska trdnjava”

Tu je mesto in stičišče različnih kultur. V njem živi veliko domačinov, pa tudi priseljencev ter tujih poslovnežev, ki jih  je iz leta v leto več.

Posebno poslovno priložnost so tako pred leti  v tem mestu našli tudi Arabci-Emaar Grupa iz Dubaja (njegov lastnik je g. Mohamed Alabar), ki je zgradila prestižno in luksuzno mesto v mestu, imenovano Beograd na vodi.

Eno izmed njegovih podjetij Eagle Hills je v investicijo luksuznih nepremičnin v Beogradu, namenilo 68 %, medtem ko je bila Republika Srbija pri projektu Savskega amfiteatra, udeležena z 32 %, 177 ha veliko zemljišče, je v ta skupni srbsko-arabski nepremičninski projekt, vložila prav država Srbija.

Do konca leta 2021 je bilo v projekt Beograd na vodi (Belgrade Waterfront), vloženo 1,2 milijarde EUR.

V tem luksuznem nepremičninskem kompleksu, na desnem delu Save, blizu centra mesta, so končane 4 stavbe, kjer je prodano 3.000 luksuznih apartmajev, do konca leta 2022, pa je predvidena še izgradnja novih 1.700 novih, prestižnih stanovanj.

Celoten kompleks je izgrajen na 98 ha, končna skupna vlaganja so zabeležena v vrednosti 3,5 milijarde dolarjev.

Beograd na vodi je s tem nepremičninskim projektom luksuznih stanovanj, restavracij in poslovnih luksuznih nepremičnin, pridobil zelo veliko.

Prava zgodba o uspehu, največji nepremičninski projekt na Balkanu, s tem privablja tudi bogate poslovneže kot tudi premožne Ruse, ki si iščejo novi dom izven ruske države in jim je všeč luksuzni slog življenja.

Vir: https://www.belgradewaterfront.com/en/ “Beograd”

V srbsko prestolnico Beograd je tako, po poročanju srbskih medijev, v zadnjih mesecih prišlo veliko število ruskih državljanov, po začetku mobilizacije ruskih sil, pa se lahko to število le še drastično poveča. V Beograd namreč prihajajo Rusi vseh generacij in celo cele družine.

Med njimi je največ mladih, ki delajo v IT industriji, ravno v tem segmentu pa je Srbija zelo razvita. Tudi veliko slovenskih podjetij, s področja IT tehnologij odpirajo svoje poslovalnice v Srbiji ali sklenejo pogodbeno razmerje za opravljanje IT storitev s slovenskim podjetjem. Znano je namreč, da so cene programerjev v Srbiji nižje kot v Sloveniji, kjer se podjetja iz dneva v dan borijo za svež programerski kader.

 Srbija je tako primerna destinacija za vse tiste Ruse, ki so se odločili za življenje in ne za vojno.

Letalski leti iz ruskih mest v Srbijo so še vedno aktivni in predvsem zelo polni do zadnjega sedeža na letu. Zaradi velikega povpraševanja po tovrstnih letalskih kartah so cene le-teh poskočile na več tisoč evrov.

Ruski državljani v Srbiji namreč ne potrebujejo vizuma, zato je ta destinacija med njimi tako priljubljena.

Na beograjskih ulicah, v hotelih in restavracijah ter v trgovskih centrih se vse pogosteje sliši ruski jezik. Čeprav javno navajajo različne razloge za svoj prihod, mnogi dejansko nasprotujejo vojni v Ukrajini in zdaj še pozivu ruskega predsednika Vladimirja Putina k delni mobilizaciji.

Število nove ruske diaspore v Srbiji ni natančno znano. Ameriška agencija AP navaja, da je od ruske invazije na Ukrajino skoraj 50.000 Rusov zbežalo v Srbijo, kjer so odprli številna nova podjetja. Po zadnjih podatkih je bilo v Srbiji doslej odprtih okoli 1000 novih podjetij, večinoma v IT sektorju. Nazorni so tudi podatki republiškega zavoda za statistiko, ki pravijo, da so po številu prenočitev Rusi prednjačili v hotelih v Srbiji. Od januarja do junija letos je bilo 223.890 nočitev, kar je trikrat več kot v enakem obdobju lani.

Gospodarska kriza kaže zobe vsem državam Evropske unije, počasi se krivulja trenda cen nepremičnin obrača navzdol, le v Srbiji ni tako.

Photo by Boris Ivanović on Unsplash “narodna banka”

Cene imajo nov polet, odkar so vsi leti iz Rusije za Srbijo polni in ljudje množično bežijo iz države, kjer ne vidijo več svoje prihodnosti.

V prvi polovici leta 2022 so cene stanovanj v povprečju zrasle za 12 %.

Najdražja stanovanja se še vedno prodajajo v občini Savski venac (več kot 3.600 eur/m2), medtem ko je najceneje kupiti stanovanje v Občini Rakovica od 1.427 EUR/m2 dalje.

(Vas je ime Rakovica, kaj asociiralo na Rakovo Jelšo v Ljubljani?)

Največja rast cen stanovanja po kvadratnem metru je zabeležena v občini Stari Grad, in sicer so cene zrastle v prvi polovici leta kar za 30 %.

Najmanj so se podražile cene luksuznih in najdražjih stanovanj v občini Savski Venac, in sicer so cene nepremičninam na tej lokaciji zrastle v prvih šestih mesecih samo za 2,5 %.

Toda cena po m2 3.632 EUR/m2 in 235 mio EUR nepremičninskih transakcije od prvega do šestega meseca tega leta, še naprej podarja temu predelu Beograda, vodilno vlogo elitne stanovanjske destinacije v Beogradu.

Pravzaprav sta občini Savski Venac in Novi Beograd vodilni po obsegu vsote nepremičninskih poslov v prvem polletju, in sicer v znesku 450 mio EUR.

Največjo stagnacijo cen so opazili, kot smo že navedli v občini Savski Venac in sicer na račun nove elitne beograjske soseske Beograd na vodi, v občini Novi Beograd.

Tako je Novi Beograd postal absolutni zmagovalec po prodaji nepremičnin letošnjega leta v Beogradu.

Prodano je več kot 93.000 m2 stanovanjskih površin, z obsegom posla 220 mio EUR.

(vir: RGZ- statistični podatki, na vzorcu 8793 stanovanj)

Photo by Milica Spasojevic on Unsplash, “Beograd ponoči”

V letih 2020 in 2021 je število prebivalcev v Srbiji kontinuirano padalo, le v mestu Beograd število populacije še vedno raste.

Največji demografski trend zmanjševanja populacije prebivalstva beležijo v južnem ter vzhodnem delu Srbije.

Kaj lahko pričakujemo od prvega vala 50.000 ruskih migrantov na srbskih tleh?

Prav gotovo bodo poleg mogočnega vetra, imenovanega »košava«, ki kraljuje samo v pokrajinah Bolgarije, Romunije in Srbije, srbsko prestolnico in ostala mesta ter naselja, močno zaznamovali tudi novi ruski priseljenci.

Vpliv je in bo še močneje zaznaven tako na področju nepremičnin, predvsem luksuznih nepremičnin, odpiranju novih podjetij, povečanemu prometu v turizmu in trgovini ter vseh storitvenih dejavnostih.

Ne nazadnje temu sledi v Srbiji povečana ponudba tuje delovne sile, povečan vpis v šole, vrtce in fakultete.

Rusi in Srbi so od nekdaj zavezniki, ne nazadnje jih druži tudi ista veroizpoved, tako, da je bo novim prebivalcem Beograda in okoliških krajev aklimatizacija na novo okolje nekoliko lažja, kot drugje po svetu.

Rusi radi živijo v velikih mestih, ljubijo kulturo, šport, prestiž, luksuzne nepremičnine in predvsem veliko zabave.

Vse to jim Beograd lahko ponudi. Predvsem je v Beogradu čutiti pravi utrip mesta v starem mestnem jedru in na njihovih značilnih splavih na vodi, kjer je noč in dan veliko zabave za vse generacije.

Pri tako veliki množici novih priseljencev je pričakovati v prihodnje tudi nove mešane zakone in s tem povezano mešanje različnih kultur, vrednot in miselnosti. Želimo le, da to ne bo razlog za nove konfliktne situacije tako v družini kot na ulicah mest.

Ne nazadnje so v vseh vojnah tega sveta, v veliki meri v težavah povsem nedolžni ljudje.

Vsi Ti ruski državljani, ki so se zatekli v Srbijo in še množično prihajajo, so izbrali mir namesto vojne in življenje namesto smrti.

Pokazali so sebi in svetu pravi obraz, tisti brez mask, nasilja in obsojanja.

Tisti, ki preprosto ljubi življenje, užitek ter delo: v vseh možnih barvah in oblikah tega planeta.

Photo by Kajetan Sumila on Unsplash

Ko bi le čim prej postalo resničnost, kar je zapisano v časopisu na spodnji sliki.

Če si tudi Vi želite, da se ta vojna končno konča, si zavrtite na ves glas naslednjo pesem.
Morda jo bodo slišali vsi tisti, ki jim je namenjena …

Vabimo Vas na potepanje po Beogradu z Borisom Malagurskim.

Morda Vam za popestritev dneva, tekne glasba z Beograjskih ulic … prisluhnite.

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.