Plantlife

PLANTLIFE poziva:

»Letos v maju ne kosite trave« S pomladjo, ko se prebuja narava in se drevesa odenejo v najlepša ogrinjala zelenila, požene tudi trava na vrtovih in poleg
nje tudi ves nebodigatreba plevel…
Kako hitro se najde čas za košnjo, samo da imamo
čim lepše urejen lastni vrtiček.
A ob tem nihče ne pomisli, da morda vsem pa le
ni po godu tedensko sveže pokošena trava.
Se kdo izmed nas ob tem vpraša: » Ali je travam
to všeč? Ali je živalim, ki iščejo svoj sveži nektar, to po godu?«
Vabimo Vas, da se letos pridružite akciji, da v maju ne kosite trave.

Kosilnica Micka bo manj obrabljena, Vaš robot Janez, ki kosi travo vsak dan, ko ste vi na delu, se bo spočil. Ravno tako boste po svojih najboljših močeh pripomogli k zmanjšanju igličnega odtisa in predvsem: mnogo živali in rastlin
Vam bo zelo hvaležnih.

Plantlife je dobrodelna angleška organizacija za ohranjanje prostoživečih rastlin, ki poziva, da tudi letos v maju ne kosimo trave. ‘Brez košnje v maju’ je kampanja, katere vodilo je, da bi divje rastline lažje in bolje uspevale. S tem bi lahko zagotavljale nektar, ki ga  žuželke tako zelo potrebujejo. Glede na pretekle uspešne kampanje za ohranitev divjih vrtov, se število ljudi, ki ne kosijo trate, povečuje. Tudi Studio da Vinci d.o.o. se letos pridružuje tej akciji in poziva vse, ki redno kosite travo na svojih travnikih, da v maju raje opravite vsa druga potrebna opravila na Vaših vrtovih.  Sprememba v odnosu do urejanja trate iz leta v leto dobiva več novih navdušencev. Nenazadnje smo vsi in vsak posebej odgovorni za naš zeleni planet in naša naloga je, da takega prepustimo tudi našim potomcem.

Lani je  The Guardian v raziskavi koscev trave, pri kar 78,8 %, od več kot 2000 sodelujočih, ugotovil, da, niso kosili svoje trate že mesec pred opravljeno raziskavo. Tisti, ki so se odločili, da ne bodo kosili, so bili nagrajeni z izjemno redkimi rastlinami. Lani so vrtnarji v Veliki Britaniji sicer zabeležili več kot 250 vrst divjih rastlin na tratah, vključno z divjim jagodičjem, divjim česnom in zelo redkimi rastlinami, kot so zmajski jezik, travniški slezenovec, kačji potočnik in očesnik. Opazili
so tudi številne
divje orhideje... Zanimivo bo čez leta opazovati, kaj vse lahko zraste na naših travnikih, če se nas bo tudi v Sloveniji vedno več pridružilo tej majski akciji ohranjanja
naravnih habitatov.

Ian Dunn, vodja organizacije Plantlife, z navdušenjem napoveduje novi trend: »Ti rezultati dokazujejo, da je naš poziv k maju brez košnje pognal globoke korenine. Hkrati poudarjajo, kako lahko divjina, ki ji pustimo kraljevati na naših vrtovih, koristno za čudovite rastline, čarobne metulje in nepogrešljive čebele.« 

IMG_8732-3

Odrasli čmrlj potrebuje za svoje energetske potrebe osem cvetov regrata

Planlife navaja, da bi morale biti rastline, ki veljajo za plevel, poleti dobrodošle na tratah.  Predvsem regrat, ki s svojimi barvitimi rumenimi cvetovi, zagotavlja pomemben nektar za različne in zelo pomembne opraševalce. 

View recent photos

Po študiji Plantlife-a o rastlinah, lahko 100 m2 nepokošene trate proizvede dovolj cvetnega prahu, da  z njim nahrani šest matičnih celic čebel in dovolj nektarja, da bi zadostil potrebam šestih čmrljev na dan. The Guardian priproča in nagovarja vse ljubitelje narave, da tudi po maju in čez vse poletje,  manj kosijo na  vrtovih in zelenicah. Hkrati se priporoča, da se pusti kak kotiček na vrtu nedotaknjen in nepokošen.

Oli Wilson, član britanske Nacionalne sheme za spremljanje rastlin, je pojasnil: »Maj je ključen
mesec za cvetoče rastline, ki se morajo trdno ukoreniniti, vendar ne
zagovarjamo, da se po maju nikoli ne kosi. “

Navodila organizacije Plantlife za vse leto priporočajo večplasten pristop k košnji vrta, kjer krajšo travo dopolnjujejo območja z daljšo travo. Ta dvostopenjski pristop povečuje raznolikost cvetja ter proizvodnjo nektarja in cvetnega prahu skozi vse leto.« Kako zanimivo bi bilo ob tem, če bi čebele lahko spregovorile, kako se ob tej novi akviji počutijo in bi na novo rojeni divji cvet lahko zapel…. A tako čebele, kot cvet ostajajo nemi za nas. 

8B2D4DDA-B175-486F-9530-B613CCD3344E

Najpomembneje pri vsem skupaj je: da mi ne ostanemo gluhi in slepi za vse potrebe narave, ki ji z našim vsakdanjim početjem odžiramo tisti del prvinskosti, ki ji rečemo divjina. Prava divjina, na tisoč in en način. Narava je lahko naša največja učiteljica, naša izjemna vzornica, naš največji  izziv  ali naš najhitrejši konec za celo civilizacijo. Odločitev je vedno samo naša. Vsak izmed nas lahko poskusi in vsak dan znova naredi nekaj po svojih lastnih močeh, za naš zeleni planet.

IMG_7782

Torej… Kako ste se odločili za letošnji maj? Bo trava na Vašem dvorišču pokošena ali ne?

Naša ni in ne bo:

View recent photos (1)

Vaša nepremičnina je lahko čarobno zapeljiva tudi, če je trava na dvorišču nepokošena. Morda ne skozi Vaše oči… a le kaj bi ob tem porekle razne čebele, čmrlji in ostali pridni opraševalci?

Jim lahko prisluhnemo skupaj? V naši akciji:

»V maju ne kosimo trave!«

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.