Nusantara – prihodnja prestolnica Indonezije, zeleno mesto ali okoljska katastrofa?

Še ne dolgo nazaj pragozd, bo Nusantara že prihodnje leto večmilijonska prestolnica Indonezije. Ta drastična sprememba bo posledica preselitve vladnih uradov in drugih pomembnih institucij iz Džakarte, ki se sooča s preobremenjenostjo, onesnaženjem in naravnimi nevarnostmi. Kljub obljubam o trajnostni in okolju prijazni gradnji, okoljevarstveniki opozarjajo na nedopustne posege v naravo.

Zakaj se Indonezija seli v novo prestolnico

Indonezija se je pridružila redkim državam, ki so se odločile zgraditi novo prestolnico, saj je Džakarta postala preobremenjena in potresno nevarna. V provinci Vzhodni Kalimantan na otoku Borneo nameravajo zgraditi novo mesto, ki naj bi bilo prijazno do okolja in prebivalcev. Vendar pa mnogi projektu nasprotujejo, zlasti okoljevarstveniki in lokalno prebivalstvo, ki menijo, da gre za prekomeren in nesorazmeren poseg v naravo. Nusantara ima potencial, da postane eno izmed najboljših mest za nakup luksuznih nepremičnin v Indoneziji in celotni regiji.

Photo by Eugenia Clara on UnsplashCandi Prambanan, Tlogo, Klaten Regency, Central Java

Džakarta – mesto, ki se mora razbremeniti

Džakarta, trenutno dom 10,5 milijona ljudi, bo ostala finančno in gospodarsko središče države, vendar pa je potrebno zmanjšati pritisk na infrastrukturo, saj se mesto sooča s hudimi prometnimi zastoji, poplavami in hitrim pogrezanjem zaradi črpanja podtalnice. Do leta 2050 bi se lahko pogreznila tretjina prestolnice.

Gradnja Nusantare in vpliv na okolje

Kljub obljubam, da bo Nusantara zeleno mesto prihodnosti, ki bo upoštevalo okolje, živali in rastline, ter zagotavljalo blaginjo avtohtonemu prebivalstvu, kažejo dosedanji rezultati gradnje nasprotno sliko. Okoljevarstvene organizacije opozarjajo, da se posega v gozdove, kjer živijo ogroženi orangutani, hkrati pa lokalno prebivalstvo izgublja ključno zemljo, ki je njihov vir preživetja. Nusantara ima veliko naravnih lepot, kot so gore, reke in plaže. Ta naravna okolja bodo privabila mnoge potencialne kupce, ki iščejo luksuzne nepremičnine za počitnice ali prebivanje. Nepremičninska agencija in posredniki se bodo morali osredotočiti na razvoj in izgradnjo nepremičnin, ki bodo odražale okolje Nusantare in omogočale enostavno življenje v novi prestolnici.

Photo by Guillaume Meurice on UnsplashPura Ulun Danu Bratan, Danau Beratan, Candikuning, Kabup

Načrti za trajnostno in zeleno prestolnico

Nusantara, kar v prevodu pomeni arhipelag, naj bi bila pravo nasprotje prenatrpane Džakarte. Mesto naj bi vključevalo več zelenih površin, okolju prijazno gradnjo, uporabniku prijazno prometno infrastrukturo in doseganje ogljične nevtralnosti do leta 2045. Vlada obljublja futuristično podobo mesta, kjer bodo prevladovali parki, gozdovi, vrtovi in zelene stavbe. Luksuzne vile bodo postale zelo iskane in bodo zagotavljale velik del storitev za nepremičninske agencije in posrednike. Te luksuzne vile bodo morale biti zasnovane tako, da bodo zagotavljale vse potrebno za udobno življenje in bivanje v Nusantari. Poleg tega bodo morale biti varne in zagotavljati zasebnost prebivalcem.

Energetska preskrba in pomisleki

Kljub obljubam o zanašanju na zelene vire energije, okoljevarstvenike skrbi možnost uporabe termoelektrarn kot začetnega vira energije, saj se v bližini nahajajo številni premogovniki. Indonezija ima velik potencial za izkoriščanje obnovljivih virov energije, kot so sončna, geotermalna, vetrna in druge, vendar je trenutno le približno 12 odstotkov teh virov vključenih v energetski sistem države.

Photo by Atik sulianami on UnsplashMount Bromo, Indonesia

Skrb za avtohtono prebivalstvo in njihova pravica do zemlje

Gradnja Nusantare je že vplivala na domorodno prebivalstvo, ki je izgubilo del svoje zemlje. Oblasti obljubljajo povrnitev nastale škode in nadomestno zemljo, vendar se avtohtoni prebivalci soočajo s težavami pri dokazovanju lastništva, saj se zemlja prenaša znotraj družin iz roda v rod. Večina avtohtonih prebivalcev ne želi zapustiti svojih domov in svetišč.

Nusantara kot mesto prihodnosti

Nepremičninska agencija in posredniki bodo ključni pri razvoju Nusantare kot mesta prihodnosti. S svojimi strokovnimi znanji bodo pomagali vladi in investitorjem pri razvoju trajnostnih projektov, ki bodo hkrati omogočali rast nepremičninskega trga. Nepremičninska agencija in posredniki bodo lahko pomagali pri načrtovanju trajnostnih stavb in objektov, ki bodo prispevali k ohranjanju okolja ter pripomogli k ustvarjanju dolgoročne vrednosti za investitorje.

Photo by Ifan Bima on UnsplashOro Oro Ombo, Indonesia

Zaključek

Indonezija se sooča z izzivi pri gradnji nove prestolnice Nusantare, ki naj bi bila zeleno in trajnostno mesto prihodnosti. Kljub obljubam o okolju prijazni gradnji in skrbi za lokalno prebivalstvo in živali, se porajajo pomisleki glede energetske preskrbe, povečanega letalskega prometa in vpliva na avtohtone skupnosti. Le čas bo pokazal, ali bo Nusantara resnično uspela postati mesto prihodnosti, kot ga načrtuje vlada.

Indonezija, dežela s 17.000 otoki in pretežno muslimanskim prebivalstvom, bogata s svojo zgodovino in tisočerimi arhitekturnimi mojstrovinami. Nepozabna v svojem objemu narave, misterioznemu prostoru tisočerih barv, oblik in vonjev, nas vabi, da jo obiščemo. V spodnjem posnetku lahko začutite utrip te rajske dežele.

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.