Nepremičnine v Sloveniji lani dražje za več kot 11 odstotkov

Kaj to pomeni za trg nepremičnin v Sloveniji?

Ali ste vedeli, da so cene stanovanjskih nepremičnin v Sloveniji lani v letni primerjavi zvišale za 11,3 odstotka? Najbolj so porasle cene rabljenih stanovanj, in sicer za 12 odstotkov. V tem članku bomo analizirali, kako se je trg nepremičnin v Sloveniji razvijal v zadnjih letih, in kakšne so trenutne razmere na trgu.

V preteklem letu je trg nepremičnin v Sloveniji doživel velike spremembe. Cene stanovanjskih nepremičnin so se zvišale najbolj po letu 2021, ko je bila rast s 15,8 odstotka najvišja v zadnjih nekaj letih. V nadaljevanju bomo podrobneje preučili te spremembe in kako vplivajo na kupce ter prodajalce nepremičnin.

Photo by Studio da Vinci“Piran”

Rast cen stanovanjskih nepremičnin

Največja rast pri rabljenih stanovanjih

Lani so se najbolj zvišale cene rabljenih stanovanj, za 12 odstotkov. Sledile so podražitve rabljenih družinskih hiš (za 11,9 odstotka), novih stanovanj (za 5,7 odstotka) in novih družinskih hiš (za 2,4 odstotka).

Photo by Studio da Vinci“Celje”

Skupna vrednost prodanih stanovanjskih nepremičnin

Skupna vrednost vseh v letu 2022 prodanih stanovanjskih nepremičnin je znašala okrog 1,6 milijarde evrov, kar je podobno kot leto prej. Skupno je bilo prodanih 12.509 stanovanjskih nepremičnin oziroma za približno desetino manj kot leto prej.

Povprečna rast cen stanovanjskih nepremičnin

Povprečna rast cen stanovanjskih nepremičnin v vseh lanskih četrtletjih je znašala 14,7 odstotka. Pri tem je bila rast cen rabljenih stanovanjskih nepremičnin 15,5-odstotna.

Photo by Studio da Vinci“Strunjan”

Trenutne razmere na trgu nepremičnin

Cene rabljenih stanovanj

Rabljena stanovanja so se v četrtletni primerjavi najbolj podražila v drugem največjem mestu Maribor (za 2,7 odstotka), sledile so podražitve v preostali Sloveniji (za 2,5 odstotka). Na drugi strani so cene rabljenih stanovanj v prestolnici Slovenije Ljubljani po dveh letih rasti ostale nespremenjene oziroma so stagnirale.

Photo by Studio da Vinci“Celje”

Cene novih stanovanjskih nepremičnin

Nove stanovanjske nepremičnine so se na četrtletni ravni pocenile za 2,3 odstotka. Pri tem so se cene novih družinskih hiš znižale, za kar opaznih 16 odstotkov, cene novih stanovanj pa zvišale za minimalnih 1,1 odstotka.

Prodaja stanovanjskih nepremičnin

V zadnjem četrtletju leta 2022 je skupna vrednost vseh prodanih stanovanjskih nepremičnin znašala 361 milijonov evrov, kar je okoli 6 % manj kot v tretjem četrtletju in za 25 % manj kot v zadnjem četrtletju leta 2021. Skupno je bilo prodanih 2717 stanovanjskih nepremičnin, kar je okoli 10 % manj kot v prejšnjem četrtletju in približno četrtino manj kot v zadnjem četrtletju leta 2021. To kaže na to, da se prodaja nepremičnin v Sloveniji zmanjšuje, kar je lahko posledica nekoliko manj stabilnih razmer na trgu.

Photo by Studio da Vinci“Piran”

Povzetek

V zadnjih letih je trg nepremičnin v Sloveniji doživel pomembne spremembe. Cene stanovanjskih nepremičnin so se povečale, pri čemer so najbolj porasle cene rabljenih stanovanj. Hkrati se je število prodanih nepremičnin zmanjšalo, kar nakazuje na to, da so kupci postali bolj previdni pri nakupu nepremičnin. Glede na povprečno vrednost leta 2015, so bile stanovanjske nepremičnine konec leta 2022 dražje za več kot 78 odstotkov, pri tem so bile rabljene nepremičnine dražje za dobrih 82 odstotkov. Cene rabljenih stanovanj v Ljubljani so se povečale za okoli 85 odstotkov, v preostali Sloveniji pa se je vrednost praktično podvojila. To kaže na to, da so cene nepremičnin v Sloveniji dosegale rekordne ravni, kar je pomembno vplivalo na trg nepremičnin v državi.

V prihodnosti bo zanimivo spremljati, kako se bo trg nepremičnin v Sloveniji razvijal in kako bodo vplivali dejavniki, kot so gospodarska rast, demografske spremembe in morebitne spremembe zakonodaje. Vendar pa je jasno, da bo trg nepremičnin še naprej igral pomembno vlogo v slovenskem gospodarstvu in življenju prebivalcev.

Photo by Studio da Vinci“Celje”

Zaključna misel

Ne glede na strmo rast cen nepremičnin tako v Sloveniji kot tudi v drugih deželah sveta, zlasti na Hrvaškem, nepremičnina za marsikoga predstavlja ne samo varno naložbo, ampak tudi prijeten dom. In le-ta bi moral biti v sodobni družbi dostopen vsakomur. Težko si namreč v današnjem času predstavljamo življenje “pod krivo brezo” in namesto napisa imena in priimka na vhodnih vratih spodnji napis, zapičen v golo zemljo.

Photo by Zalfa Imani on UnsplashMaribor, Slovenia

Se sploh zavedamo vseh čudes in lepot nase dežele, na Sončni strani Alp?

        Hiše

        Zemljišča

        Stanovanja

        Luksuzne vile

        Luksuzni apartmaji

        Poslovne nepremičnine

        Interierji

        Raziskovalec

        Glasbena skrinja

        Dogodki in doživetja

        Oddaja

        Iščemo …

        Investicijski projekti

Pes je od nekdaj veljal za človekovega najboljšega prijatelja in tako je ostalo vse do današnjih dni.

Mnoge raziskave potrjujejo, da imajo psi izjemne terepevtske učinke tako na otroke, vse družinske člane, na bolnike, kot tudi na ljudi na delovnih mestih. Pes, kot družba v pisarnah povečuje delovno učinkovitost in sprošča stres.

V domačem okolju v vsako družino vnaša veselje in boljše razpoloženje. Je resnično “sreča na vrvici:”

Še boljše je, če biva v okolju, kjer vrvice sploh ne potrebuje.

Zato smo kot nepremičninska družba zelo spoštljivi in ljubeznivi do psov, kot tudi do vseh drugih živih bitij in vseh vrst hišnih ljubljenčkov.

Pri nas ste tudi v družbi svojega psa vedno dobrodošli.